ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ…ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑ.ΕΛ ΚΙΝΕΙΤΑΙ  ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Φάκελος… Νερό

ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ-ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στην ζωή, ανεξάρτητα από την προσπάθεια που συντελείται σε πλανητικό επίπεδο από του διεστραμμένους, τους αποκαλούμενους ισχυρούς του κόσμου τούτου, υπάρχουν και αξίες και αγαθά που δεν υπόκεινται σε καμία φθορά και δεν χωρούν καμία παρέμβαση παρά μόνο για την καλύτερη αξιοποίηση για όφελος του συνόλου των ανθρώπων.

Ένα από αυτά τα αγαθά είναι και το νερό για το οποίο παρά το γεγονός ότι ο Καλός Θεός μας το παρέχει άφθονο και πεντακάθαρο κάποια λαμόγια και αρπακτικά που δεν μπορούν να κορέσουν με κανένα τρόπο την απληστία τους, έβαλαν σκοπό στη ζωή τους να το…βαφτίσουν εμπόρευμα και να το πουλάνε για να πλουτίζουν σε βάρος των ανθρώπων!!

Προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους εφηύραν άπειρες απειλές που δήθεν εγκυμονούν κατά του ανθρώπου,- η μόνη απειλή για την Ανθρωπότητα είναι αυτοί και κανείς άλλος-και επιχειρούν με τους αχυράνθρωπους που έχουν στην υπηρεσία τους αντί πινακίου φακής να ποδηγετήσουν τους πολίτες και να τους πείσουν ότι για την ασφάλειά τους είναι καλύτερα το νερό να το διαχειρίζονται αυτοί και να το πουλάνε στους ενδιαφερόμενους!!

Κάποτε ένας από  τους εχθρούς της Ανθρωπότητας, ο κτηνάνθρωπος Χένρυ Κίσσιγκερ είχε πεί το αυτονόητο το οποίο δυστυχώς αρκετοί από αυτούς που το…παίζουν κυβερνήτες είτε δεν το αντιλήφθηκαν, είτε πολύ χειρότερα το υπηρετούν…είχε πεί…άμα θέλεις να ελέγξεις τα Κράτη τότε ήλεγξε την ενέργεια και άμα θέλεις να ελέγξεις τους Λαούς τότε ήλεγξε τα τρόφιμα!! Τόσο απλά. Φαίνεται ότι αυτή η …χολέρα της χαλιναγώγησης των πολιτών …χτύπησε και τον Δήμο Ελασσόνας ή απειλεί τον Δήμο Ελασσόνας.

Σίγουρα η διαχείριση των υδάτων από τους πολιτικούς μικρού βεληνεκούς ενέχει κινδύνους και εν δυνάμει απειλείται και η δημόσια υγεία, και αυτό έχει να κάνει και με την ευθύνη των πολιτών να επιλέγουν πάντα τους καλύτερους και όχι αυτούς που τους επιβάλλει το κόμμα. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ ασφαλέστερη επιλογή από το να μεταβιβαστεί αυτή η ευθύνη στα χέρια ιδιωτών και να καταστεί το αγαθό εμπόρευμα.

Είναι επίσης πολύ δυσάρεστο και απογοητευτικό για μια κοινωνία να αποδέχεται να γίνονται παιχνίδια με το νερό όταν γνωρίζει ότι το αξίωμα είναι η ανταποδοτικότητα και καμία σχέση δεν έχει η διαχείριση του με το κέρδος!!

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν μόνο ένα δρόμο να επιλέξουν, αυτόν της παράδοσης και του Αξιώματος, κατά συνέπεια η μόνη συζήτηση που θάπρεπε να γίνεται είναι η διασφάλιση της  ανταποδοτικότητας και τίποτ΄άλλο.

Αντί γι αυτό γίναμε μάρτυρες μια άλλης πρακτικής που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την κοινή λογική ούτε με το αξίωμα και είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να προσέξει η κοινωνία και να μη επιτρέψει σε κανέναν να ασχημονεί.

Η νύν Δημοτική Αρχή είναι γνωστό ότι προεκλογικά επένδυσε πάνω στο νερό και λαικίζοντας κατόρθωσε ίσως και γι αυτό, να κερδίσει τις εκλογές…διακηρύσσοντας ότι αν εκλεγεί θα μειώσει την τιμή του νερού χωρίς φυσικά να έχει ιδέα τι έταζε, αφού ούτε μελέτη ήταν σε θέση να κάνει ούτε τα στοιχεία είχε στην διάθεσή της!!

Το τραγικότερο όλων ήταν ότι σημαντικό τμήμα των δημοτών πίστεψαν αυτή την υπόσχεση και έσπευσαν να ψηφίσουν αυτό που το υποσχέθηκε αδιαφορώντας για τις συνέπειες, εκτός και η σήψη έφτασε τόσο βαθιά ώστε ο καθένας από εμάς να νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και για όλα τα άλλα…γαία πυρί μειχθήτω!!

Επί δημαρχίας Καραγιάννη είχε επιβληθεί ένα τέλος επι της τιμής του νερού ύψους 80% και αφορούσε το έργο της αποχέτευσης που ήταν σε εξέλιξη. Μετά την ολοκλήρωση του έργου το …πανωσάμαρο έπρεπε να καταργηθεί κάτι που δεν συνέβη αφού η κυβέρνηση τότε με νομοθετική ρύθμιση επέτρεψε την ισχύ του για μια 10ετία ακόμη.

Εν τω μεταξύ η νύν Δημοτική Αρχή θέλοντας να κρατήσει τον λόγο της για μείωση του νερού-είχε υποσχεθεί να είναι της τάξεως του 50%- το μείωσε περίπου κατά 24% δημιουργώντας και με αυτό πρόβλημα στην ρευστότητα της επιχείρησης, αν δε λάβουμε υπ όψιν και τα ανείσπρακτα τα οποία μεταφέρονται από την μια Δημοτική Αρχή στην άλλη, τότε η κατάσταση γίνεται απολύτως απειλητική για την βιωσιμότητα της.

Εκείνο που δεν υπολόγισε η Δημοτική Αρχή ήταν ότι σε κάποια στιγμή το πανωσάμαρο για το ένα ή τον άλλο λόγο θα καταργούνταν όπως και έγινε. Με την νέα πραγματικότητα η επιχείρηση αν δεν άλλαζε τιμολογιακή πολιτική θα έκλινε οσονούπω.

Ευρισκόμενη αντιμέτωπη με αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα η Δημοτική Αρχή συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να ανακοινώσει ουσιαστικά την αύξηση της μονάδας του νερού κατά 80% για να καλύψει με αυτό το τερτίπι το ποσοστό που έχανε από την κατάργηση του πανωσάμαρου!!

Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής ακόμα και αυτή την ώρα δεν ήταν η σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση της πραγματικότητας η οποία μας επιβάλλει να λάβουμε μέτρα, αλλά να πειστούν οι δημοσιογράφοι ότι δεν γίνεται καμία αύξηση στο νερό, απλά καλύπτεται το ποσοστό του 80%.!! Αστεία και θλιβερά …

Ποια είναι η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι το πανωσάμαρο ήταν παράνομο και έπρεπε να καταργηθεί και καλώς καταργήθηκε. Αλήθεια είναι όμως ότι και η τιμή της μονάδος του νερού αυξήθηκε και καλώς αυξήθηκε αφού κινείται στη βάση της ανταποδοτικότητας.

Αλήθεια είναι όμως είναι ότι οι κάτοικοι αρκετών Δημοτικών Διαμερισμάτων δεν πληρώνουν το νερό που κάνουν χρήση και τα έξοδα που απαιτούνται για την υδροδότησή τους επιβαρύνουν όλους τους άλλους που πληρώνουν!!

Εδώ την ανταποδοτικότητα την χάσαμε στον βωμό της ψηφοθηρίας και των ρουσφετιών!! Είναι γνωστό σε όλους ότι αρκετοί δημότες κλέβουν το νερό με τα περίφημα…μπάι μπάς, τους παράλληλους αγωγούς που χρησιμοποιούν μεταξύ των ρολογιών για να κλέβουν ανεξέλεγκτα την ποσότητα του νερού που χρειάζονται για τις ανάγκες τους. ανάλογη είναι και η κατάσταση που διαμορφώνεται και στο νερό που χρησιμοποιείται για αρδευτικούς σκοπούς.

Υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιηθεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο και φυσικά να μηδενισθεί απολύτως και αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Που είναι το πρόβλημα

Το πρόβλημα δεν είναι οι παραβατικοί δημότες, αυτό μπορεί να λυθεί σε χρόνο απίστευτα μικρό αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση. Αντι αυτού όμως τι επικρατεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Η πλειοδοσία στον λαικισμό…και τι δεν ακούσαμε στη συνεδρίαση, ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, από το να κόψουμε την παροχή νερού μέχρι να μειώσουμε κατά 15% όσους πληρώνουν, δηλαδή να μεγιστοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα και να επιβραβεύσουμε δηλαδή το αυτονόητο, να καταβάλλει κανείς τα ανταποδοτικά του!!

Ούτε το ένα είναι σωστό ούτε το άλλο. Δεν μπορείς, δεν έχεις το δικαίωμα να στερείς το νερό από κανέναν, και αν δεν το πληρώνει βεβαιώνεις την οφειλή στην Εφορία και τότε αυτός που μπορεί να πληρώσει ας μη πληρώσει φορτώνοντας φυσικά τον λογαριασμό και με όλα όσα προβλέπονται από τον νόμο.

Δεν έχεις επίσης κανένα λόγο και κανένα δικαίωμα να εκμαυλίζεις συνειδήσεις πριμοδοτώντας αυτόν που πράττει αν μη τι άλλο το αυτονόητο.

Τέλος είναι εκ των ών ούκ άνευ ότι άπαντες όσοι έχουν την δυνατότητα-υπάρχει και ένας αριθμός συνανθρώπων μας που για κάποιους λόγους αδυνατούν σε αυτή την περίοδο να καταβάλλουν το ανταποδοτικό, αυτό το τμήμα των δημοτών το αντιμετωπίζεις αυτονόητα, το υδροδοτείς μέχρι και όταν βρίσκεται σε ανάγκη και όταν επανακάμψει και έχει την δυνατότητα του ζητάς τα ανταποδοτικά!

Το πρόβλημα είναι όσοι κυβερνούν τον τόπο και δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι βρίσκονται εκεί για να προασπίζονται και να διασφαλίζουν την νομιμότητα και τα συμφέροντα του Δήμου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τα θέτουν και στον παραμικρό κίνδυνο.

Μετά από συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από το γραφείο τύπου της παράταξης που ηγείται ο κ . Πασχόπουλος λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση… «“Η ΔΕΥΑ Ελασσόνας βουλιάζει… Σε αδιέξοδο η διοίκηση Ευαγγέλου”

 

“Όμηρο των προεκλογικών του υποσχέσεων για κατάργηση του τέλους 80% στο νερό” χαρακτήρισε το Δήμαρχο Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου ο επικεφαλής της “Ολύμπου Πολιτείας” κ. Γ. Πασχόπουλος, με αφορμή τη συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΕΛ στη χθεσινή (7/11/2017) έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Ο κ. Πασχόπουλος επεσήμανε στο δημοτικό συμβούλιο την αναντιστοιχία λόγων και έργων του Δημάρχου Ελασσόνας, καθώς προεκλογικά είχε υποσχεθεί κατάργηση του τέλους 80%, ενώ τώρα προτείνει αύξηση της τιμής του νερού, προκειμένου να υπερκαλύψει το ποσό που αντιστοιχούσε στο τέλος αυτό. Σημειώνεται ότι το τέλος 80% επί της αξίας της κατανάλωσης νερού επιβλήθηκε με νόμο και είχε ισχύ για τη ΔΕΥΑ Ελασσόνας μέχρι τις 31/12/2016.

 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πασχόπουλος τόνισε: “Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι με την πολιτική σας η ΔΕΥΑΕΛ οδηγείται σε κατάρρευση. Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε ότι η ΔΕΥΑΕΛ βουλιάζει… Από την αρχή της θητείας σας αντιμετωπίσατε με προχειρότητα το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σάς επέστρεψε δύο φορές τον προϋπολογισμό, γιατί δεν ήταν ισοσκελισμένος. Καθυστερήσατε να εκδώσετε λογαριασμούς, οι οφειλές διογκώθηκαν και οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν. Ενώ γνωρίζατε εδώ και μήνες ότι το τέλος του 80% έχει παύσει να ισχύει, δεν φέρατε αναπροσαρμογή των τελών, γιατί φοβηθήκατε το πολιτικό κόστος. Έτσι όμως, τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΥΑ διογκώνονται και σε λίγο καιρό η ΔΕΥΑ δε θα μπορεί να πληρώσει ούτε τους βασικούς προμηθευτές.”

 

Και συνέχισε: “Η παράταξή μας είναι υπέρ μιας ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για το Δήμο Ελασσόνας. Εσείς επιμένετε να διατηρείτε διαφορετικά τιμολόγια για κάποιες περιοχές του Δήμου. Δεν πρέπει να διαχωρίζουμε τις ενότητες του Δήμου σε πλούσιες και φτωχές.”

 

Κλείνοντας ο κ. Πασχόπουλος υπενθύμισε ότι η παράταξη του Δημάρχου παρουσιάζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και συγκρούσεις, όπως φάνηκε και από τη δημόσια αντιπαράθεση με τον πρώην αντιδήμαρχο κ. Χαλκίδη. Αποχωρήσεις αντιδημάρχων, αντιπαραθέσεις προέδρων, αντιδημάρχων και συμβούλων μεταξύ τους, αδυναμία συνεργασίας, πολιτικά βιλαέτια και διανομή εμμίσθων θέσεων επηρεάζουν δυστυχώς τη λειτουργία του δήμου και των οργανισμών, με αποτέλεσμα την αδυναμία επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων και την απώλεια αναπτυξιακής προοπτικής για την περιοχή.

 

 

Όπως ήταν φυσικό ήρθε και η απάντηση από την Δημοτική Αρχή που επισημαίνει… «Αναφορικά στα όσα δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος κ. Πασχόπουλος για τα οικονομικά της ΔΕΥΑ Ελασσόνας να υπενθυμίσουμε:

 

Παραλάβαμε την 1/9/2014 ένα ταμείο της τάξης των 192.382,15 € και τιμολογημένες υποχρεώσεις προς τρίτους 242.398,38 διαπιστώνοντας στην πορεία όμως πως υπήρχαν ατιμολόγητες δαπάνες των ετών 2013 και 2014 της τάξης των 250.000,00 και πλέον χιλιάδων και οι οποίες δεν αναγράφονταν πουθενά. Δεν υπήρχαν ούτε περιγραφές των εργασιών που έγιναν ούτε οι ποσότητες των υλικών που προμηθεύτηκαν. Μετά από μια εργώδη προσπάθεια και με τη βοήθεια των αναδόχων και των προμηθευτών καταφέραμε να έχουμε έστω την περιγραφή προκειμένου να προβούμε σε εκκαθάριση των δαπανών.

 

Επιπροσθέτως, τα ποσό που διεκδικείται από διάφορες αγωγές ανέρχεται στις 280.000,00 περίπου και σε όλες αναφέρεται πως οι εκτελούμενες εργασίες ανατέθηκαν με προφορική εντολή  και τη συμφωνία τιμολόγησης με τη παρέλευση ενός και πλέον χρόνια.

 

Το ποσό που όφειλαν οι δημότες όταν αναλάβαμε ήταν 1.828.126,67 € σήμερα το ποσό αυτό έχει ανέλθει στα 2.648.313,57 €  και σ’ αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου και αφορούν το 2016 που σημαίνει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρουσιάζονται αυξημένες κατά 300.000,00 € περίπου με βάση τα στοιχεία του 2015. Στον τομέα αυτό δεν τα καταφέραμε παρότι προσπαθήσαμε. Ενημερώσαμε τους οφειλέτες και τους παροτρύναμε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκές γ’ αυτούς ρυθμίσεις, που ισχύουν μέχρι σήμερα.

 

Το 2015 αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, η μείωση του ειδικού τέλους (80%) κατά 70%, η οποία και δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη. Αμέσως  αποφασίστηκε η μείωση της τιμής χρέωσης  του νερού, και πάλι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά πλειοψηφία.

 

Το Ιούνιο του 2017 μας κοινοποιήθηκε από την Αποκεντρωμένη η κατάργηση του 80%, ενώ μας ζητήθηκε και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Επικοινωνήσαμε άμεσα με το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και με το Νομικό τμήμα της Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδος –η οποία σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του νομικού της συμβούλου τεκμηρίωνε τη δυνατότητα διατήρησης του Ειδικού Τέλους μέχρι το τέλος του 2021-, ζητώντας τις απαραίτητες εξηγήσεις, και πριν λίγες μέρες μας γνωστοποιήθηκε πως συντάσσονται με την κατάργηση του 80% αλλά ζητάνε την συνέχιση του ίδιου τέλους και της επιβολής του στον πρώην Δήμο Σαρανταπόρου και ενδεχομένως και σε όλους τους υπόλοιπους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους ή και Κοινότητες.

 

Ακριβώς επειδή δεν θέλουμε να έχουμε δύο ή και τριών ταχυτήτων Δήμο, και αλλού να εφαρμόζεται το 80% και αλλού όχι, και με την βούλησή μας να είναι ή να ισχύει για όλους το 80% ή όχι, προχωρήσαμε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα την κατάργηση του 80%, αναπροσαρμόζοντας την νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΕΛ. Αναπροσαρμόζεται η τιμολογιακή πολιτική και καταργείται το 80%, χωρίς να επηρεάζεται η τελική τιμή των λογαριασμών, κάτι που πολύ εύκολα θα αποδειχθεί με τους επόμενους λογαριασμούς.

 

Από πού προκύπτει λοιπόν πως εμείς «διαχωρίζουμε τις ενότητες του Δήμου σε πλούσιες και σε φτωχές», όταν ισχύει ακριβώς το αντίθετο;

 

Ο πρώην Δήμαρχος, επιπροσθέτως, κάνει λόγο για «εσωτερικά προβλήματα», «αδυναμία διοίκησης», «αδυναμία επίλυσης καθημερινών προβλημάτων» και «απώλεια αναπτυξιακής προοπτικής».

 

Απαντούμε με τα καθημερινά, δεκάδες έργα, που πραγματοποιούνται σε δύσκολες, για την Αυτοδιοίκηση, μέρες, σε όλο το μήκος και πλάτος της επαρχίας.

 

Απαντούμε με την συντονισμένη μας προσπάθεια σε όλα τα υπουργεία, έχοντας στο πλευρό μας και την τοπική κυβερνητική οργάνωση, για τον Όλυμπο, την Γαλακτοκομική Σχολή, τα φράγματα, την ανασυγκρότηση των οδικών δικτύων, όλα έργα αναπτυξιακά, τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει στην Ελασσόνα εδώ και χρόνια.

 

Απαντούμε με τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του Δήμου και με την ολοκλήρωση μιας σειράς παρεμβάσεων, σε οργανωτικό επίπεδο, που θα βοηθήσουν τις υπηρεσίες του Δήμου να ανασάνουν, βοηθώντας έτσι στην ολοκλήρωση μιας σειράς παρεμβάσεων, που θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα της επαρχίας μας.

 

Όσο ο κ. Πασχόπουλος θα ασχολείται με το χθες και με όσους το εκφράζουν, τόσο εμείς θα ασχολούμαστε με το αύριο. Άλλωστε αυτή την εντολή λάβαμε από τους συμπολίτες μας

Από τους άλλους συνδυασμούς δεν λάβαμε καμία ανακοίνωση, ωστόσο ο κ. Βαρνάς στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ άλλων είχε τονίσει… «»Μας στείλατε ένα χαρτί που μιλάει για τιμολογιακή πολιτική ενώ όταν μιλάμε για πολιτική, μιλάμε για ένα σχέδιο αντιμετώπισης μιας κατάστασης. Αυτό που καλούμαστε να κρίνουμε σήμερα είναι μια προσθαφαίρεση, με προσθέσεις και αφαιρέσεις νούμερων. Αυτό δεν είναι πολιτική. Ούτε μας λέτε γιατί φτάσαμε ως εδώ ούτε μας λέτε τι θα κάνετε στη συνέχεια. Αν αναλογιστείτε ότι πρέπει να πληρώσετε τα 500.000 του ΦΠΑ της τηλεμετρίας, τα 350.000 το έτος για τον Βιολογικο που έχετε αναθέσει σε εργολάβο, συν τα 500.000 που πρέπει να επιστρέψετε στους πολίτες, συνεκτιμώντας την ήδη τραγική κατάσταση που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η ΔΕΥΑ, τότε μιλάμε για πλήρη κατάρρευση. Τον Απρίλιο ζήτησα από τον κ. Καραγκόγκο να μου πει αν εμφανίσει χρηματικό κενό η ΔΕΥΑ εξαιτίας κάποιου θέματος, σαν το 80%, μου απαντήσατε με χλευασμό και με ειρωνεία και ενώ σας είχα επισημάνει ότι το ειδικό τέλος με 80% είναι παράνομο για το 2017 και έβγαινε ο Δήμαρχος με περισσή παρρησία και έλεγε στις ανακοινώσεις του με τίτλο «Αυτή είναι όλη η αλήθεια για τη ΔΕΥΑ.ΕΛ.»