ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 3 ΜΗΝΕΣ… 19χρονος χρέωνε την κάρτα συμπολίτη του κάνοντας αγορές στο διαδίκτυο!!

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 3 ΜΗΝΕΣ…

19χρονος χρέωνε την κάρτα συμπολίτη του κάνοντας αγορές στο διαδίκτυο!!

 

Δεν χρειάστηκε άπειρος χρόνος για τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές να ανακαλύψουν ποιος …φόρτωνε την κάρτα 25χρονου ημεδαπού κάνοντας αγορές στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΕτΕ ο 19χρονος είναι υιός γνωστού επιχειρηματία του Δήμου Ελασσόνας που δραστηριοποιείται τόσο εντός του Δήμου όσο και εκτός.

Από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι ο 19χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από (10-11-2016) έως (21-02-2017), δημιουργώντας ηλεκτρονική ταυτότητα αγοραστή σε διαδικτυακή ιστοσελίδα αγοράς προϊόντων, πραγματοποίησε διάφορες αγορές χρεώνοντας την πιστωτική κάρτα 25χρονου ημεδαπού προβαίνοντας σε (30) ηλεκτρονικές συναλλαγές το ύψος των οποίων ανέρχεται στο συνολικό χρηματικό ποσό των (1.470,61) ευρώ.

Από την  αστυνομική έρευνα που είναι σε εξέλιξη προέκυψε ότι ο 19χρονος τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους υπέκλεψε τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας 25χρονου ημεδαπού και στη συνέχεια ήταν πολύ εύκολο να προβεί στις προαναφερόμενες αγορές..

Σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 19χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (274) προϊόντα ηλεκτρονικών αγορών, από τα οποία τα (242) έχουν ταυτοποιηθεί ότι αποτελούν προϊόντα ανωτέρω συναλλαγών.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συμβουλεύει τους πολίτες:

  • Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.
  • Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
  • Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.
  • Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.
  • Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.
  • Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.
  • Να αποφεύγουν τις οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Να προτιμούν τον προσωπικό τους υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είναι βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.
  • Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν.