Είναι να απορεί κανείς με όλα αυτά που  συμβαίνουν κατά την διάρκεια των δημοτικών συνεδριάσεων στον Δήμο Ελασσόνας. Δυστυχώς εν έτη 2017 μεσούσης της πρωτοφανούς οικονομικής και όχι μόνο κρίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων λειτουργούν όχι ως οφείλουν και έχουν χρέος και καθήκον, δηλαδή αυτοδιοικητικά, αλλά σα το μακρύ χέρι των κομμάτων και μάλιστα κακέκτυπα, αφού έτσι και αλλοιώς δεν έχουν τις δυνατότητες αυτές!!

Το μοτίβο πλέον είναι γνωστό και παλαιό όσο και τα μεταπολιτευτικά δημοτικά συμβούλια.

Από τη μια…όχθη βρίσκεται η συμπολίτευση που εισηγείται τα θέματα κατά το δοκούν στερώντας την δυνατότητα έγκαιρης  ενημέρωσης των υπολοίπων δημοτικών συμβουλίων αφού φροντίζει να κάνει γνωστά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης την τελευταία στιγμή, και από την άλλη την αντιπολίτευση να λέει σε όλα όχι ανεξάρτητα αν είναι σωστά ή όχι κατηγορώντας την συμπολίτευση για σκοπιμότητες!!

Το οδυνηρότερο όλων είναι ότι τις περισσότερες φορές οι δημοτικοί σύμβουλοι να μη  αντιλαμβάνονται ούτε κάν το περιεχόμενο των θεμάτων που τίθενται για συζήτηση και ψηφοφορία, λές και υπάρχει περίπτωση να μη ψηφιστεί ότι θέλει ο δήμαρχος ή ότι εισηγούνται οι εισηγητές της πλειοψηφίας.

 Στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται κατά κανόνα στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων είναι η επικύρωση των αποφάσεων που ήδη έλαβε ο δήμαρχος και το επιτελείο του, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα μέλη ακόμα και του συνδυασμού του.

Ποτέ μέχρι σήμερα σε κανένα δημοτικό συμβούλιο, τουλάχιστον σε όσα παραβρεθήκαμε δεν ακούστηκε από κανέναν δημοτικό σύμβουλο λόγος πολιτικός,λόγος Οραματικός, λόγος Αυτοδιοικητικός.

Πάντα περιορίζονται σε όσα προστάζει ο υπηρεσιακός παράγοντας λές και κυβερνά αυτός και όλα κινούνται με τον αυτόματο πιλότο.

Δεν έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν όσοι βρίσκονται στον Δήμο ότι άλλο είναι να διοικείς και άλλο είναι να κυβερνάς.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι δημοτικοί σύμβουλοι μιλάνε για διαχείριση και δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο ακυρώνουν τον εαυτό τους, τον θέτουν επι της ουσίας εκτός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι αν το ζήτημα είναι η διαχείριση-προφανώς και αυτή είναι μέρος της Αυτοδιοίκησης-τότε θα ήταν φρονιμότερο να προσλάβουμε στους Δήμους έμπειρους διαχειριστές που γνωρίζουν να κάνουν τη δουλειά τους και οι υπόλοιποι να πάνε στα σπίτια τους διότι αγνοούν κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και τα της διαχείρισης ή πολύ χειρότερα την θυσιάζουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες και να κάνουν μικροπολιτική του..ώμου και του ..τι σε νοιάζει εσένα!!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που 10ετίες ο Δήμος Ελασσόνας ενώ διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε όλους τους τομείς,τα οποία αν στοιχειωδώς εκμεταλλευότανε σήμερα θα είχε πετύχει θαυμαστά έργα και ο τόπος θα είχε αλλάξει ριζικά όψη και θα κινούνταν σε δρόμους αναπτυξιακούς προσφέροντας τόσο στους δημότες υψηλές υπηρεσίες και απίστευτες ευκαιρίες, αλλά και σε Εθνικό επίπεδο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με όλο τον σεβασμό στον θεσμό, δυστυχώς δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από τα επίπεδα της μικροπολιτικής και θυμίζει στην καλύτερη των περιπτώσεων …Παιδική Χαρά!!!

Αναρωτιούνται κάποιες φορές ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι γιατί οι δημότες δεν πάνε να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις, γιατί απέχουν από αυτή την διαδικασία που υποτίθεται ότι είναι η κορωνίδα και το θεμέλιο της Δημοκρατίας, χωρίς να θέτουν το ερώτημα στον εαυτό τους, μήπως το πρόβλημα είναι οι ίδιοι και όχι οι δημότες.

Η απάντηση είναι εύκολη, δεν χρειάζεται κανείς να διαθέτει μάστερ για να την καταλάβει. Οι πολίτες δεν προσέρχονται και δεν θέτουν ζητήματα διότι γνωρίζουν ότι αυτό δεν έχει καμία αξία και κανείς δεν θα ασχοληθεί με το θέμα που θα θέσουν.

Γνωρίζουν επίσης ότι σχεδόν πάντα θα υπάρχει η αντιπαράθεση συμπολίτευσης με αντιπολίτευση.

Άμοιροι ευθυνών ωστόσο δεν είναι ούτε οι δημότες γι αυτή την ζοφερή πραγματικότητα που στην κυριολεξία ναρκοθετεί τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης διότι καταφεύγουν στη γνωστή μέθοδο του ρουσφετιού κάνοντας χρήση το σύνολο των ψήφων που διαθέτουν και ανάλογα με την ισχύ που διαθέτουν ενίοτε εκβιάζουν για χαριστικές αποφάσεις υπέρ των ιδίων αδιαφορώντας αν αυτές πλήττουν τα συμφέροντα των άλλων δημοτών!

Υπάρχουν απαντήσεις για όλα όσα δεν έγιναν σε αυτό τον τόπο, γιατί δεν έγιναν και ποιοι φρόντισαν να μη γίνουν, αρκεί κανείς να ανοίξει τα μάτιά του, να αφήσει κατά μέρος την κομματική του ταυτότητα και να δράσει πολιτικά και αυτοδιοικητικά και τότε όλα θα αποκαλυφθούν μπροστά στα μάτιά του, τότε θα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να τα αλλάξει όλα και μαζί να αλλάξει και ο τόπος προς το καλύτερο διότι τώρα αλλάζει προς το χειρότερο.

Θάχε πάρα πολύ ενδιαφέρον το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει να ανοίξει ο διάλογος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκεί ο καθένας να καταθέσει τον δικό του λόγο, να κάνει την δική του προσέγγιση, ει μάτην όμως αυτές οι προτάσεις αφού ποτέ δεν πρόκειται να γίνη τίποτα…