Ο Αγοραστός γυρίζει την πλάτη του στην Ελασσόνα

Ο Αγοραστός γυρίζει την πλάτη του στην Ελασσόνα

 

Στον «πάγο» οι σχέσεις του με την Δημοτική Αρχή

Προκλητικά αδιάφορος για όλα τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή

 

Αν υπάρχει ένα θέμα, τρία χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές, το οποίο προσπαθούν κάποιοι για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, να «θάψουν», λόγω της βαρύτητας του για την περιοχή, αυτό δεν είναι άλλο από την στάση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, απέναντι στα προβλήματα της Ελασσόνας και της σχέσης του με τη σημερινή δημοτική αρχή.

Η κατάσταση που επικρατεί, όσον αφορά τις σχέσεις των δυο αντρών, δηλαδή Περιφερειάρχη και Δημάρχου, σε μια πολιτική συγκυρία η οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευνοϊκή, αφού τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Δήμαρχος Ελασσόνας προέρχονται, πολιτικά, από τον ίδιο χώρο, χαρακτηρίζεται από… θερμοκρασίες που πολλές φορές βρίσκονται υπό του μηδενός, καθιστώντας έτσι τη συνεργασία τους προβληματική. Ενώ τα «ανοίγματα» της Δημοτικής Αρχής του κ. Ευαγγέλου προς την Περιφέρεια ήταν, τουλάχιστον μέχρι προ λίγων μηνών, διαρκή και επίμονα, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, άγνωστο γιατί, δεν είδε ποτέ με θετικό μάτι τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την περιοχή.

Όποιος μελετήσει τις προτάσεις της δημοτικής αρχής του κ. Ευαγγέλου, όπως αυτές κατατέθηκαν στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο της κυβέρνησης, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, και τις συσχετίσει με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας θα είναι σε θέση να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα.

Εν αρχή ην ο Όλυμπος…

Από τις πρώτες μέρες της νέας δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Ελασσόνας σήκωσε ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό, ενδεχομένως, πρόβλημα και στην ίδια την πορεία του, όσον αφορά το θέμα της αξιοποίησης του Ολύμπου, από την πλευρά της Ελασσόνας. Μετά τις πρώτες, αναγνωριστικές επαφές, με τους δημάρχους Κατερίνης και Δίον Ολύμπου κκ. Χιονίδη και Δημόπουλο αντίστοιχα, ο κ. Ευαγγέλου ήρθε σε στενή επαφή με τον σημερινό αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τότε αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ολοκλήρωση ενός νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο, με έμφαση στην δημιουργία Δ Ζώνης. Σε όλες τις επαφές, τόσο στην πρωτεύουσα, καθώς και στις επισκέψεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών στην πόλη της Ελασσόνας, με θέμα τον Όλυμπο, η απουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού ήταν επιδεικτική, όπως επίσης δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά του στο συγκεκριμένο ζήτημα, ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να προσδώσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσδοκά, όχι μόνο η πόλη της Ελασσόνας, αλλά ολόκληρη η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την οποία, υποτίθεται, πως αγωνίζεται ο κ. Αγοραστός.

Η ίδρυση της Γαλακτοκομικής Σχολής

Το επόμενο ολοκληρωμένο σχέδιο του κ. Νίκου Ευαγγέλου, για την ίδρυση και λειτουργία Επαγγελματικής Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα, είναι ακόμα ένα σχέδιο το οποίο δεν έτυχε της παραμικρής υποστήριξης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Όλες οι επαφές του Δημάρχου Ελασσόνας ξεκινάνε και καταλήγουν στα υπουργεία, την ώρα που θα μπορούσε το εν λόγω σχέδιο να μελετηθεί και να χρηματοδοτηθεί από πόρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η αναγνώριση του σχεδίου της δημοτικής αρχής, τόσο από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε συνδυασμό με την παρουσία του Λαρισαίου υφυπουργού κ. Βασίλη Κόκκαλη στην κυβέρνηση, δίνουν τον αέρα που χρειάζεται για την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που έχουν πιστέψει πως η ίδρυση της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα είναι μια άκρως αναπτυξιακή πρωτοβουλία για την εγχώρια οικονομική και εμπορική δραστηριότητα της περιοχής.

Το φράγμα του Αγιονερίου

Το πολύπαθο έργο της κατασκευής φράγματος στην περιοχή του Αγιονερίου θα μπορούσε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να στηριχθεί ως αίτημα της περιοχής, καθώς ο κυβερνητικός προσανατολισμός, τουλάχιστον όπως αυτός εκφράστηκε από τα επίσημα Πρωθυπουργικά χείλη στη Λάρισα, είναι στην δημιουργία περιφερειακών φραγμάτων και εγκατάλειψης της συνολικής εκτροπής του Αχελώου. Το καταπληκτικό στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως την χρονική στιγμή που ο δήμαρχος Ελασσόνας έθετε το εν λόγω έργο στον αρμόδιο υπουργό κ. Φάμελο, ο κ. Αγοραστός, δημόσια, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του υπουργού, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα, λίγες ώρες πριν την έλευση του κ. Τσίπρα στην πόλη, απέκλεισε κατηγορηματικά την κατασκευή φράγματος στο Αγιονέρι!

Οι οδικοί άξονες της περιοχής

Η σύνδεση της πόλης της Ελασσόνας με τον Ε 65, με την Κοζάνη και τα Γρεβενά, μέσω της ολοκληρωμένης οδικής παρέμβασης στην περιοχή, είναι ένα ακόμα θέμα για το οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει κάνει το παραμικρό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης, παρουσία του Δημάρχου κ. Ευαγγέλου, αντιδημάρχων και μελών της συντονιστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο της Λάρισας, όσο και της Ελασσόνας, το θέμα των οδικών αξόνων τέθηκε στην κουβέντα, με τα κυβερνητικά στελέχη να απορούν γιατί ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει η βούληση και η διάθεση για συνεργασία, το ίδιο δεν συμβαίνει και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Νερό και νιτρικά

Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν αναμφίβολα, η πρόσφατη εξαγγελία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την «οριστική λύση της ποιότητας του νερού στο Δήμο Κιλέλερ», την ώρα που είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως μια σειρά χωριών της επαρχίας Ελασσόνας, αντιμετωπίζουν πραγματικά σοβαρό πρόβλημα με την ποιότητα του νερού. Άλλωστε το ζήτημα που δημιουργήθηκε πρόσφατα στον Δρυμό είναι νωπό, όσον αφορά την παρέμβαση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και στο ζήτημα αυτό.

Όλα τα παραπάνω, και πολλά ακόμα που ερευνώνται και προς το παρόν δεν γράφονται, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη στάση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος έχει γυρίσει την πλάτη του σε μια επαρχία, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην μετά βίας επανεκλογή του στις προηγούμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πλέον όμως, οι πολίτες της Ελασσόνας, ζητούν τις δικές τους εξηγήσεις, από τον πρόεδρο των Περιφερειαρχών που αγνοεί εντελώς τα δίκαια αιτήματα της επαρχίας.