Παρασκευή, 30 Ιούλιος, 2010

Καθολικό ΝΑΙ στο πρόγραμμα Όλυμπος

Πρωτόγνωρες στιγμές έζησε η Ελασσόνα την περασμένη Πέμπτη στις 25 Φεβρουαρίου 2010, στην αίθουσα “Βασ. Φαρμάκης”, ημέρα που στο εξής θα καταστεί σημείο αναφοράς και εκκίνησης.

Η δημόσια διαβούλευση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων και τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επείγουσα ανάγκη να εκπονηθεί τώρα το πρόγραμμα Όλυμπος στην κατεύθυνση της προστασίας του βουνού και της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Εκατοντάδες ήταν όσοι συμμετείχαν και παρακολούθησαν τη διαβούλευση και το πιο εντυπωσιακό, όλοι ήθελαν κάτι να πούνε, να εκφράσουν την αγωνία τους και να καταθέσουν την πρότασή τους.

Πολλά και διάφορα ειπώθηκαν πριν την κοινωνική διαβούλευση, ακόμη περισσότερα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, άλλα βάσιμα κι άλλα αβάσιμα. Αυτό που είναι σημαντικό και θα λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός το... όνειρο να πάρει σάρκα και οστά, είναι η αποφασιστικότητα των πολιτών αυτή τη φορά, να φτάσουν στο τέλος. Επιτέλους ο Όλυμπος να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή και τον προσήκοντα σεβασμό από την πολιτεία.

Στη θέση του “οικοδεσπότη” το Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας, ο Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος, ο Κυνηγετικός Σύλλογος, οι Χιονοδρομικοί Ορειβατικοί Σύλλογοι, Ελασσόνας, Σπαρμού, Ολυμπιάδας και Καλυβίων, οι τοπικές εφημερίδες “Αναγνώστης” “Νέα του Ολύμπου” “Παλμός” η ιστοσελίδα Elassona-City.gr και η “ΕΚΔΟΣΗ”.

Τις διαδικασίες της διαβούλευσης συντόνισε με επιτυχία ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Λιάνος. Την εισήγηση διάβασε ο εκδότης της εφημερίδας “ΕΚΔΟΣΗ” κ. Απόστολος Βάλλας. Κατά κοινή ομολογία η εισήγηση ήταν πλήρως τεκμηριωμένη παρουσιάζοντας έγγραφα, φωτογραφίες και στοιχεία απαραίτητα για να γίνει αντιληπτό το... παιχνίδι που χρόνια τώρα παίζεται εις βάρος των πολιτών της Επαρχίας.

Η ΕτΕ παρουσιάζει σήμερα ολόκληρη την εισήγηση με την επισήμανση των συντακτών της, ότι για τεχνικούς λόγους-εχασαν λίγα λεπτά της ώρας πριν την παρουσίαση το υλικό από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή-που αφορούσε στην μελέτη για το Μυθολογικό Πάρκο που συντάχθηκε επί δημαρχίας Χρ. Καραγιάννη και της έγκρισης για Ελεγχόμενη Κυνηγετική περιοχή επί Υφυπουργίας στο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης Φώτη Χατζημιχάλη. Αναλυτικά η εισήγηση-παρουσίαση των τοπικών φορέων για τον Όλυμπο:

“Συζητάμε για τον Όλυμπο”

Ποιος ξέρει, ίσως το πιο γνωστό βουνό στην ανθρωπότητα…χιλιάδες χρόνια, εκατομμύρια, δισεκατομμύρια, η αρχή, το πρώτο που… αναδύθηκε, δεν έχει σημασία, είναι ο Όλυμπος, η κατοικία των 12 Θεών, ο θρόνος του Δία, σημείο αναφοράς, φωτοδότης και ολόλαμπρος, η… σκάλα που συνέδεε για τους προγόνους μας τον ουρανό με τη γη, τον άνθρωπο με το Θείο.

Εκεί…κάποτε λαμβάνονταν οι αποφάσεις για την πορεία της ανθρωπότητας. Τόπος ελπίδας και προσμονής, εκεί έστρεφαν τα βλέμματα τους οι άνθρωποι και προσεύχονταν, θυσίαζαν, έταζαν και καρτερούσαν. Σχεδόν αναλλοίωτος στο διάβα του από τότε έως και σήμερα, παραμένει το σύμβολο της καταφυγής και προστασίας, της περισυλλογής και του αγώνα, της επανάστασης και της ελευθερίας. Φοβερός και τρομερός για τους… εχθρούς, φιλόξενος και ανεκτικός για τους φίλους, μαζί με τον Παρθενώνα στις κορφές και στις πλαγιές του, είναι γραμμένη με αίμα η ιστορία του Ελληνισμού, ανεξίτηλη στέκει εκεί, σκληρή ίσως, αληθινή όμως στην αδιάκοπη της πορεία από καταβολής κόσμου έως και τις ημέρες μας.

Οι άνθρωποι που ζούσαν στη σκιά του είχαν πάντοτε προνόμια, ήταν οι μεσίτες με τους …Θεούς. Στις ημέρες μας τα προνόμια χάθηκαν και από ευχή που ήταν κάποτε να κατοικείς κοντά του, έγινε κατάρα! Πως αλήθεια να ερμηνευτεί διαφορετικά, η εγκατάλειψη, η φυγή, αυτή η φοβερή… πανούκλα της ανεργίας που έπεσε στον Δυτικό και Νοτιοδυτικό Όλυμπο; Είναι οξύμωρο και δυσνόητο αυτό που είναι σε εξέλιξη από την απελευθέρωση του 1912 και μετά. Αρκετές ήταν οι φωνές φωτισμένων ανθρώπων, από τη δεκαετία του 1920 που αγωνίστηκαν να μεταδώσουν το μήνυμα, ότι είναι ευχή να κατοικείς κοντά στον Όλυμπο, χωρίς όμως επιτυχία, διότι έως και σήμερα κάποιες δυνάμεις, (ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του) επιχειρούν για τους δικούς τους λόγους, συνειδητά, να διαιωνίσουν ένα από τα καταστροφικότερα ελαττώματα των προγόνων μας, αυτό της διχόνοιας και της αντιπαράθεσης. Τι κάνουν; Διαδίδουν οι καλυπτόμενοι με την φορεσιά της …οικολογίας, ότι οι πολίτες που κατοικούν γύρω από τον Όλυμπο, βρίσκονται σε πόλεμο!!!

Αυτό όχι μόνο δεν είναι αλήθεια αλλά παραπέμπει σε ύβρη!!! Δείτε πώς μας παρουσιάζουν στο διαδίκτυο. Για τους ανθρώπους που επέλεξαν να ζήσουν στην σκιά του μυθικού βουνού, αυτό το ίδιο με ότι…κουβαλάει πάνω του, τους ενώνει, τους συμφιλιώνει και τους κρατά μονιασμένους. Ίδια τα προβλήματα, ίδιοι οι καημοί, ίδιοι και οι αγώνες. Αξιοποίησαν και ορθά έπραξαν την Ανατολική του πλευρά, όχι όμως σε όφελος των πολιτών απαγορεύοντας με σωρεία προσχημάτων και εφευρημάτων αντίστοιχη εξέλιξη και στον…Περραιβικό Όλυμπο με συνέπεια οι άνθρωποι, όσοι αγαπάνε το βουνό να μην μαθαίνουν ότι εκτός από τους …Θεούς, ο Όλυμπος ήταν και κατοικία αγίων και ηρώων όπως ο Γεωργάκης Ολύμπιος, οι Λαζαίοι, οι Ζητραίοι, του φοβερού Νικοτσάρα, των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, το ορμητήριο για όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες.

Οι σύγχρονοι κάτοικοι της Δυτικής και Νοτιοδυτικής πλευράς, παρά τον ιδιότυπο αλλά ανελέητο αποκλεισμό που υπέστησαν, προσπαθούσαν και αυτοί για την πολυπόθητη αξιοποίηση, φώναζαν, έκαναν αγώνα να εισακουστούν… όμως λες και υπήρχε πάντοτε ένα «αόρατο χέρι» και σε ότι ξεκινούσε έπεφτε βαρύ σα πέλεκυς και το σταματούσε. Από την Δεκαετία του 1980, η κραυγή αγωνίας πολιτών και φορέων οδήγησε το 1987, στη σύνταξη της περίφημης «Μελέτης ανάπτυξης και τουριστικής αξιοποίησης περιοχής Ολύμπου» που χρηματοδοτήθηκε από το νομαρχιακό Ταμείο Λάρισας και εκπονήθηκε από τον Ι.Δ. Δημητριάδη και τους συνεργάτες του.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
«ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ»
Γ ΦΑΣΗ (α’ στάδιο) ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ Ι. Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ι.Δ.Δ 4-4 ΜΑΡΤΙΟΣ 1987 2


Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε τότε η ερευνητική ομάδα ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνα για την περιοχή και εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της εγκατάλειψης, θα εξελίσσονταν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κατάσταση καταστροφική. Όπως γνωρίζετε δεν έγινε τίποτα στην κατεύθυνση να αναχαιτιστεί η μαζική φυγή των κατοίκων που ακολούθησε στην προσπάθειά τους, να κερδίσουν την ζωή τους.

Δυστυχώς σήμερα γευόμαστε τους καρπούς της απραξίας μας… Ήδη από τότε είχε διαπιστωθεί, ότι ο ρυθμός εγκατάλειψης της πατρώας γης είχε αγγίξει σε ποσοστό το 25%. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του οικισμού Κρυόβρυσης όπου η πληθυσμιακή συρρίκνωση μέσα σε μια 20ετία υπήρξε απίστευτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ από 510 κατοίκους στα 1961, στα 1981 είχαν απομείνει μόνο 180 και στις ημέρες μας, καταρρίπτοντας κάθε πρόβλεψη λιγότεροι από 20!!!

Δεν ήταν το μοναδικό παράδειγμα δυστυχώς, δεν είναι όμως της ώρας να το αναλύσουμε, ωστόσο και παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της έρευνας το επέβαλαν, όπως ήδη αναφέραμε, δεν ελήφθη κανένα μέτρο και δεν κατεβλήθη καμία προσπάθεια, για να τεθεί ένα φρένο σ’ αυτόν τον κατήφορο. Ενώ αυτή η αρνητική εξέλιξη βάθαινε όλο και περισσότερο βυθίζοντας την Επαρχία Ελασσόνας στο τέλμα στην Ανατολική πλευρά, ήδη αποδείξαμε, διανοίγονταν δρόμοι, κατασκευάζονταν καταφύγια, συντηρούνταν μονοπάτια και σιγά-σιγά ορισμένοι κύκλοι παραποίησαν στοιχεία γεωγραφικά και ιστορικά!!!

Έλληνες και ξένοι πληροφορούνταν ότι, Όλυμπος είναι μονάχα ότι φαίνεται από την Ανατολική πλευρά και η μοναδική πύλη εισόδου ήταν στο Λιτόχωρο (χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Νομάρχη Πιερίας κ. Παπαστεργίου σε συνέντευξή του στον Αδέσμευτο Τύπο στις 14/02/2010) Αρωγοί σ’ αυτή την κακοποίηση της αλήθειας, ο ΕΟΤ, ταξιδιωτικοί πράκτορες και ιδιωτικά συμφέροντα.

Ταυτόχρονα… έδιναν και έπαιρναν οι θεωρίες περί περιέργων φαινομένων στον Δυτικό και Νοτιοδυτικό Όλυμπο, περί σπηλαίων που φυλάγονταν μυστικά, για ξένες δυνάμεις που πραγματοποιούσαν έρευνες για κοιτάσματα Ουρανίου, για επισκέψεις εξωγήινων και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους και κατά συνέπεια όπως έλεγαν και πολιτικοί που εκλέγονταν από την Ελασσόνα, για άλλους λόγους φυσικά … «Μη κουράζεστε και μην αγωνίζεστε, στον Όλυμπο δεν πρόκειται να γίνει τίποτα». Έλεγαν τη μισή αλήθεια όμως γιατί στον Ανατολικό Όλυμπο γίνονταν πολλά. περισσότερα στην ηλεκτρονική έκδοση...