Παρασκευή, 30 Ιούλιος, 2010

Κτηνοτρόφοι και... ζώα εκπέμπουν SOS

Στις θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέλλον της γεωργίας αναφέρθηκε η Κατερίνα Μπατζελή μετά το πέρας της διημερίδας στο Ζάππειο, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσων οικονομικών ενισχύσεων.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αθετεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις και θα υλοποιήσει το νομοθετικό έργο μέχρι τον Απρίλιο. Η υπουργός επισήμανε ότι βασικό εμπόδιο στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγροτικής οικονομίας αποτελούν κατεστημένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και η άποψη ότι οι αγρότες θα πρέπει να ζουν από τις επιδοτήσεις. «Οι παλιές αντιλήψεις θα φύγουν και θα έλθουν νέες» τόνισε.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τις νομοθετικές παρεμβάσεις, μέσα στο 2010 οι αγρότες θα εισπράξουν 5,5 δισ. ευρώ. Ποσό που αφορά εξόφληση υποχρεώσεων Γ' ΚΠΣ, κοινοτικές επιδοτήσεις, κυβερνητικές ρυθμίσεις (αύξηση επιστροφής ΦΠΑ, ειδικός φόρος, πετρελαίου, ρύθμιση δανείων κλπ). Παράλληλα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην αγορά. Ετοιμάζεται «διατροφικός Τειρεσίας», στον οποίο θα εντάσσονται όσοι παραβιάζουν τη νομοθεσία της αγοράς (αισχροκέρδεια, νοθείες, ελληνοποιήσεις κλπ).

Θα υπάρξει έλεγχος στις τιμές εισροών (λιπάσματα, φάρμακα), ενώ θα ιδρυθούν και παρεμβατικοί φορείς για τον έλεγχο των τιμών και θα προωθηθεί η πώληση αγροτικών προϊόντων μέσω Διαδικτύου. Ακολουθεί η ανασυγκρότηση της έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ). Θα υπάρξει παρέμβαση στο θέμα της «πολιτικής γης» και στη διατύπωση των ελληνικών θέσεων για την αναμόρφωση της ΚΑΠ (νέα ΚΑΠ το 2013). Για τα χρήματα που θα δοθούν φέτος στους αγρότες, ποσόν περίπου 3,5 δισ. ευρώ είναι οι κοινοτικές επιδοτήσεις, ποσόν γύρω στα 800 εκατ. ευρώ αφορούν τις ρυθμίσεις στα αγροτικά δάνεια και τα υπόλοιπα είναι εξόφληση παραγωγών από χρονίζοντες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ.Σαμαράς, ενώ, την ίδια ώρα, οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, οι οποίοι, παρά την κακοκαιρία, παραμένουν στα μπλόκα, συνεχίζουν τους αποκλεισμούς μεθοριακών διαβάσεων και οδικών κόμβων. Στη Θεσσαλία οι αγρότες κρατούν κλειστή την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών στη Νίκαια και τις Μικροθήβες. Εξελίξεις με τους κτηνοτρόφους Eν τω μεταξύ οι κτηνοτρόφοι της επαρχίας Ελασσόνας συμμετείχαν ενεργά στο μπλόκο του Τυρνάβου.

Στο γραφείο της Κατερίνας Μπατζελή θα βρίσκεται σήμερα αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος πάγια αιτήματα του κλάδου, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης, Δημήτρης Καμπούρης. Όπως είπε, πρωταρχικό τους αίτημα είναι η αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματός τους, είτε μέσω οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος, είτε μέσω αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Ο ίδιος τόνισε ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι θα μείνουν ικανοποιημένοι και με την υλοποίηση της απόφασης των Βρυξελλών για τη χορήγηση έως και 15.000 ευρώ σε κάθε κτηνοτρόφο.

Στα αιτήματά τους εντάσσονται η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ και η άμεση εφαρμογή ισοζυγίου στο κρέας. «Από τη συνάντηση θα εξαρτηθεί το τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο των κινητοποιήσεων» υπογράμμισε ο κ. Καμπούρης.